+385 51 333 040
Mediteran Adria d.o.o. - Putnička agencija, Janka Polić Kamova 83, 51000 Rijeka, Hrvatska
Pon - Pet 08:00 - 16:00

Kvarner i gorje

 

Kvarner panorama
Copyright: Medadria.com 


Ondje gdje se more usjeklo najbliže srcu Europe, ondje gdje se Mediteran smjestio u podnožju planinskih masiva braneći se od hladnih krajeva, ondje gdje je bogata srednjovjekovna baština urezana u kamene kućice i drvene barke, smjestio se Kvarnerski zaljev.

Najraznolikije prirodno područje, riznica jedinstvene autohtone kulturne baštine i povijesti, izvor hrvatske pismenosti – glagoljaško pismo i jaka karnevalska tradicija.
Na čarobnom prostoru sastaju se pitomo primorje, more i gorje, otoci i hridi okupani bogatom vegetacijom, mediteranskom i planinskom klimom, raznolikostima mirisa, boja i zvukova, slikovitim prirodnim ljepotama i arhitekturalnim zdanjima. Od Parka prirode Učka na zapadu do Nacionalnog parka Risnjak gdje obitava zaštićena vrsta risa; od zaštićenih bijeloglavih supova s otoka Cresa (Caput Insulae Beli) do Parka prirode planine Velebit (gdje raste endemska biljna vrsta 'Velebitska Degenija' ujedno i simbol Velebita)...do Nacionalnog parka Plitvička jezera koji tvori 16 stepenasto poredanih jezera, gdje se rastom sedre tvore geomorfološki oblici, prirodni razvoj toga područja – prostire se ova zaista posebna regija.
Bogatstvo gorske regije, planina, rijeka i jezera doveli su do vječnog izvora pitke vode i stvorile nastambu više od stotinutrideset različitih i posebnih biljnih i životinjskih vrsta od kojih su neke i endemske.