+385 51 333 040
Mediteran Adria d.o.o. - Putnička agencija, Janka Polić Kamova 83, 51000 Rijeka, Hrvatska
Pon - Pet 08:00 - 16:00

REVIVAL

Oživimo ih ponovno
Revitalizacija i ponovna upotreba izgubljene baštine 20. stoljeća.

Cilj programa REVIVAL je poboljšanje sustava zaštite i upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom na održiv i prostorno uravnotežen način. Programom se nastoji budućim korisnicima i posjetiteljima, na siguran način, učiniti dostupnima trenutno zapušteni vojni objekti, podići svijest i pažnja lokalnih vlasti, kreatora javnih politika i potencijalnih investitora o problemu zanemarenosti ovog oblika baštine kao i na njihov ekonomski i kulturni potencijal te u konačnici promovirati novi tip turističke ponude koji bi mogao postati zajednički prekogranični brend i činiti novu turističku rutu.

U projekt REVIVAL uključeni su hrvatski gradovi Zadar, Rijeka i Split, koji su iz trenutno zapuštenih prostora, a koji predstavljaju izvanredne primjere industrijske arheologije, racionalističke i modernističke arhitekture izgrađenih kroz 20 st., odabrali građevine i bunkere koje će oživjeti kroz projekt te se uklopiti u međunarodnu kulturnu rutu pod sloganom „Oživimo ih ponovo“ Revitalizacija i ponovna upotreba izgubljene baštine 20. stoljeća.

Dan 1.
Dolazak u Rijeku te smještaj u hotelu na riječkom području.
Večera / noćenje

Dan 2.  pješačka tura: Rijeka i njeno Talijansko naslijeđe 
Nakon doručka lokalni vodić će dočekati grupu na recepciji hotela te se kreće u obilazak koji će povezati nekoliko povijesnih i kulturnih točaka riječke prošlosti ne samo iz doba Drugoga svjetskog rata nego i iz drugih povijesnih razdoblja u kojima je Rijeka bila pod talijanskim utjecajem.
1. postaja Korzo
prvo ćemo proći “žilom kucavicom “ grada Korzom gdje ćemo vidjeti neke od najznačajnijih zgrada iz talijanskog razdoblja koje imaju veliku kulturni I arhitektonski značaj za grad; bivši hotel Royal, Pallazzo Modello, Pallazzi Venezino …. 
2. postaja Riječki tunel
Nakon šetnje Korzom proći ćemo kroz Stari Grad do ulaza u Riječki tunel, prvi tunel vojne namjene otvoren za turističke posjete Prokopala ga je talijanska vojska u živoj stijeni u dužini od 330 metara u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Učinjeno je to za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimično na dubinu od deset metara. Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida.
3. postaja Trsatske stube
Po obilasku Riječkog tunela uputiti ćemo se prema Trsatskim stubama koje su iz središta Rijeke najkraći su put na Trsat, Stube je 1531. godine dao izgraditi hrvatski vojskovođa Petar Kružić, a kroz stoljeća su se neprekidno dograđivale (danas ih ima više od pet stotina) i opremale zavjetnim kapelicama. 
4. postaja Trsatski kaštel – Trsatska gradina je strateški izbočeni vidikovac na 138 metara visokom brijegu koji dominira Rijekom. Prvi se put spominje kao sjedište župe 1288. Na tom se mjestu od prapovijesti nalazila liburnijska osmatračnica odakle se kontrolirao put iz unutrašnjosti prema moru. Rimljanima je ta lokacija odlično poslužila u doba učvršćivanja obrambenog sustava, tzv. Liburnijskog limesa, kojemu je polazna točka bila Tarsatika, grad – utvrda, na mjestu današnjeg riječkog Starog grada. Kolosalan pogled na ostatke tog limesa na nasuprotnim brjegovima, Katarini i Kalvariji, kao i na cjelokupni prostor riječkog Starog grada, sveobuhvatno se pruža s platoa Trsatskog kaštela. Trsatski je kaštel jedna od najstarijih fortifikacija u Hrvatskom primorju u kojoj su sačuvana obilježja ranosrednjovjekovne gradogradnje.
Nakon obilaska Gradine slijedi kratka pauza u jednom od caffe barova na Gradini za osvježenje I uživanje u spektakularnom pogledu na cijelu Rijeku. 
Autobus će nas čekati u blizini te krećemo prema slijedećoj znamenitosti : 
5. postaja Astronomski centar Rijeka unikatan je objekt te vrste u Hrvatskoj. Otvoren je 2009. iznad grada, u bivšoj utvrdi iz Drugog svjetskog rata. U jednoj od četiri kule utvrde ugrađen je 2001. teleskop, zaštićen pokretnom kupolom. Objekt je danas prvi astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij. 
Nakon obilska astronomskog centra slijedi transfer autobusom do utvrde Katarina B 
6. postaja "Katarina B" je jedinstvena lokacija na kojoj se mogu vidjeti svi primjerci bunkera (čeličnih i betonskih), tunela, protutenkovskih položaja i rovova, a koja je reprezentativni primjer građevine obrambenog sustava Alpskog zida na riječkom području. Riječ je o vojnoj utvrdi koja datira iz 30-ih godina 20. stoljeća, a smještena je na Pulcu. Radi se o izuzeto kvalitetno sačuvanoj utvrdi, koja ima vrlo atraktivan podzemni i nadzemni dio i koja je dobar reprezentant ovog složenog fortifikacijskog sustava.

Transfer do hotela / Večera / noćenje 

Dan 3. 
Nakon doručka check put i polazak prema Zadru  
Večera / noćenje u hotelu

Dan 4. 
Nakon doručka lokalni vodić će dočekati grupu na recepciji hotela te se kreće u obilazak 
Vojnih bunkera, obilazak je moguć, autobusom, električnim biciklima ili buggy-ima. 

Zadar je grad s dugom poviješću “igranja” s obranom grada ... Budući da je tako pametno smješten uz more, s bogatim plodnim terenima iza sebe, višestruko je bio žrtva raznih osvajača. Kroz ovu rutu pokušat ćemo vam dati pregled nedavnih događaja u povijesti grada; kakav je slijed događaja doveo do Domovinskog rata, kako je Zadar napadnut, kako je organizirana obrana, kako se živjelo cijelo vrijeme i koje su radnje bile presudne u preokretanju šansi...
Započet ćemo obilazak podzemnog vojnog bunkera C-47, revitaliziranog kroz projekt Revival. Nevjerojatna je činjenica da okolica Zadra ima preko 200 bunkera! Imat ćete priliku posjetiti nekoliko na našoj ruti. 
Nastavljamo do druge lokacije s bunkerom koji se nalazi na Travičinoj glavici, gdje su skrivene cisterne za vodu. Odatle nastavljamo do mjesta gdje je izvedena prva obrambena akcija u Domovinskom ratu pod kodnim imenom Jaguar. Ova akcija omogućila je oslobađanje najvažnije lokacije, brda Križ, naše sljedeće stanice. Obilazak završavamo s još jednom vrlo važnom točkom, a to je Dračevac.

Tijkom ture organizirana je i pauza za osvježenje i okrijepu autohtonim proizvodima. 
Večera / noćenje u hotelu. 

Dan 5. 
Doručak,  check out, polazak prema Splitu 
Večera, noćenje u hotelu 

Dan 6.  NAŠ HEROJ, KAŠTELANSKI CRLJENAK 
Nekon doručka krećemo u obilazak tijekom kojeg će naši gosti otkriti našu tradiciju, kulturu i povijest kao i naš najbolji proizvod – vino crljenak – iz Poljoprivredne zadruge “Zadruga” i jedne privatne vinarije.

1. postaja STARA MASLINA - susret i doček lokalnog voditelja izleta ispred najstarije masline Olea Europea (1500 godina) u Kaštel Štafiliću (ispred dječjeg vrtića). Pripremite se za obilazak kao nitko drugi. Možete doživjeti najugodniji i najoriginalniji način kušanja vina i razgledavanja nekih od kaštela u gradu.
Putujte duboko u vinograde u tradicionalnoj kočiji koju vuku dva rasna konja kroz spektakularni Kaštelanski zaljev, mjesto gdje je plemstvo izgradilo 17 kaštela i palača, dom dvoje ljubavnika Miljenka i Dobrile te grad u kojem se prvenstveno uzgajala grapa Zinfandel. Cijela ruta duga je oko 18 km i traje oko 3 sata.
2. stajalište POLJOPRIVREDNA ZADRUGA „COOP“ - DEGUSTACIJA VINA - susret i doček mještana. Stajalište je ispred Zemljoradničke zadruge. Povijest Zadruge seže u 1939. godinu kada su kaštelanski vinari, entuzijasti, udružili snage kako bi na najbolji mogući način predstavili Europi svoj kaštelanski crljenak.
Gosti će moći kušati vino izravno iz drvene bačve (0,2 l) ili iz boce (ovisno o vremenu posjeta) tijekom našeg obilaska našeg heroja – kaštelanskog crljenaka. Osim kušanja, gosti imaju priliku naučiti kako napraviti vino te ga na kraju i kupiti.
3. stajalište DVORAC ROSANI / RUŠINAC U KAŠTEL LUKŠIĆU I SV. IVANA - kočija koja prolazi pored dvorca Rosani u Kaštel Lukšiću (spominje se prije u našoj legendi o dvoje ljubavnika). Sagradila ga je obitelj Rosani davne 1482. godine na morskom grebenu. Danas poznat kao dom tragičnih ljubavnika Miljenkoe i Dobrile, ovaj nekadašnji ljetnikovac i dvorac su u 17. stoljeću napušteni, kao i sve okolne kuće, jer su mu nedostajale utvrde. Danas je to rezidencija i možete prošetati njegovim uređenim vrtovima. Također, proći ćemo pored malene kapelice sv. Ivana u kojoj su pokopani Miljenko i Dobrila.
4. postaja DVORAC VITTURI U KAŠTEL LUKŠIĆU - sagradila druga obitelj u tragičnoj ljubavnoj priči Miljenka i Dobrile, Dvorac Vitturi sagradili su Nikola i Jerolim Vitturi, dvojica trogirskih plemića 1564. godine. Sastojao se od stambene dvokatnice. građevina s balkonom i tipičnim izlazom na more na južnoj strani te s dvije obrambene kule i pokretnim mostom kao spojem s kopnom na sjevernoj strani. Pokretni most zamijenjen je jednolučnim kamenim mostom u 18. stoljeću. U središtu dvorca je dvorište s arkadama i galerijama na 1. i 2. katu. Danas se u njoj nalazi narodna knjižnica i ured Turističke zajednice grada Kaštela. Slobodno vrijeme za fotografiranje.
5. stanica DOMAĆA VINARIJA - dolazak u malu, poznatu Vinariju i dobrodošlicu našeg domaćina. Možda ga je teško izgovoriti, ali užitak kušati kaštelanski crljenak kao i prošek, domaći sir i maslinovo ulje. Degustacija je izravno iz spremnika za fermentaciju ili iz boca. Ovdje možete kušati najnagrađivanije vino u Kaštelima. Nakon kraće pauze vraćamo se kočijom na prvoj stanici.

Povratak u hotel / večera / noćenje

Dan 7. 
Doručak / odjava iz hotela / povratak 


UKLJUČENO U PAKET USLUGA:
• 6x noćenja s polupansionom u hotelu 4**** u Rijeci/Zadru/Splitu
• prijevoz 
• 1x cjelodnevni obilazak (cca 6 h) s lokalnim vodičem  - Rijeka i njeno talijansko naslijeđe (uključeno: prijevoz, vodič, naglavne svjetiljke, ulaznice )
• 1x poludnevni (cca 3-4 h) obilazak s lokalnim vodičem Zadarskih bunkera (uključeno: privatni transfer, gorivo, pića, kacige i naglavne svjetiljke, ulaz u bunkere)  
• 1x poludnevni (cca 3-4 h) obilazak s lokalnim vodičem Kaštela (uključeno: vodič, vožnja kočijom, degustacija vina i maslinovog ulja )  
• Boravišna pristojba i PDV

Dostupnost programa: tijekom cijele godine